Megjelent a Geophysical Observatory Reports 2020

14 év szünetet követően, ismét új kötettel bővült a Geophysical Observatory Reports (GOR) sorozat! A REAL-J repozitóriumból letölthető kötet 7 tanulmányból áll, melyek  a Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium méréseihez kapcsolódó eredményeket és fejlesztéseket mutatnak be.

A Nemzetközi Geofizikai Év során, 1957-ben sor került a nagycenki Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium (röviden NCK) megalapítására (http://nckobs.hu/). Az obszervatórium célja, hogy Magyarországon egyedülállóan változatos geofizikai méréseknek adjon otthont, amelynek köszönhetően a földi és a földkörüli térségről kaphatunk folyamatos információt. A mérések között (a teljesség igénye nélkül) szerepelnek geomágneses, légköri elektromos, meteorológiai vagy éppen a földi felsőlégkör állapotát monitorozó mérések.

A Geophysical Observatory Reports (GOR) sorozat 1957-től szolgáltat információt a szakmai és az érdeklődő tágabb közösségnek, közzétéve egyrészt az obszervatóriumból származó mérési adatokat, valamint az adatokon alapuló tudományos tanulmányokat. A kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerre való tekintettel a folyóirat kezdetben németül (Observatoriumsberichte), majd 1967-től angolul jelent meg (Geophysical Observatory Reports), és hasábjain nemzetközileg elismert tudósok, akadémikusok publikáltak. A mostanit megelőző utolsó kötet 2007-ben, az obszervatórium alapításának 50. évfordulója alkalmából került kiadásra.

A kötet a következő linken érhető el: http://real-j.mtak.hu/20437/