Bondár István cikke a rangos Science Advances folyóiratban

Crowdsourcing felgyorsítja a földrengés-figyelmeztetéseket

Web-adatok és tweetek segítik a gyorsabb földrengés-helymeghatározást

Az internet-felhasználók által generált adatok segítik a földrengések gyorsabb detekcióját. A gyors és pontos információ alapvető a földrengések esetében. A földrengés kipattanási helye, mélysége és magnitúdója a minimálisan szükséges adatok a földrengések potenciálisan katasztrofális következményeinek megbízható becsléséhez. Tudósok nemzetközi csoportja bemutatott egy módszert, amely a szeizmikus állomáshálózatok valós idejű adatait egyesíti azzal az információval, amit leszűrhetünk a felhasználók földrengésekre vonatkozó kereséseivel bizonyos weboldalakon, a LastQuake okostelefon-applikáció használatából és Twitter-bejegyzésekből. A módszer jelentősen csökkenti azt az időt, ami a lakosság által érzett földrengések megbízható detektálásához és helymeghatározásához szükséges. A csoport a Science Advances folyóiratban közölte eredményeit.

Robert J. Steed, Amaya Fuenzalida és Remy Bossu, az European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC, Franciaország) munkatársai folytatták a kutatást francia, magyar és német kollégák közreműködésével. Az EMSC az egyik vezető globális földrengés információs központ amely ingyenesen szolgáltat globális szeizmológiai adatokat a weboldalán (www.emsc-csem.org, www.emsc.eu), a LastQuake applikációján és Twitteren keresztül. Az EMSC támogatja a crowdsourcing használatát szemtanú jelentések, fotók és videók gyűjtésével a helyzeti tudatosság javítására egy földrengés kipattanása után. A kutatás Bondár István (MTA CSFK), a földrengés-helymeghatározás szakértője és a GeoForschungZentrum (GFZ) GEOFON globális földrengés-megfigyelő szolgálat közreműködésével zajlott. GEOFON az egyik leggyorsabb globális földrengés információszolgáltató; mintegy száz állomásból álló hálózatot üzemeltet, amit más, nyílt elérésű hálózatok valós idejű adataival kombinálva automatikusan kiértékeli a világ szeizmikus aktivitását.

A GFZ szoftvere tipikusan 3-8 perccel egy földrengés kipattanása után számítja ki a földrengés helyét és magnitúdóját, amit azonnal megosztanak a társszervezetekkel. Az újonnan kifejlesztett módszer lecsökkenti ezt az időt 1-3 percre a lakosság által érzett földrengésekre. Az emberek, amint éreznek egy földrengést, azonnal információkat keresnek az interneten, illetve megosztják tapasztalataikat a Twitteren. A hirtelen megnövekedett forgalom egy olyan weboldalon, mint az EMSC, detektálható, és egy előzetes megközelítő meghatározást tesz lehetővé a földrajzi régióra vonatkozóan. Ez az EMSC által gyűjtött crowdsourcing információ – kombinálva a GFZ által szolgáltatott szeizmikus adatokkal – az, ami felgyorsítja az érzett földrengések megbízható detekcióját. Az algoritmus magába foglalja az EMSC weboldalak és az EMSC LastQuake applikáció forgalmát, valamint a „földrengés” szó követését a Twitteren 59 nyelven.

A szerzők a crowdsourcing módszerrel mintegy 1500 földrengést analizáltak 2016 és 2017 között. A megbízható detekcióhoz szükséges idő átlagosan több mint egy perccel csökkenthető, a kizárólag szeizmikus adatok feldolgozásához viszonyítva.

A tanulmány címe:
Robert J. Steed, Amaya Fuenzalida, Rémy Bossu, István Bondár, Andres Heinloo, Aurelien Dupont, Joachim Saul, Angelo Strollo, “Crowdsourcing triggers rapid, reliable earthquake locations“ (Science Advances, April 2019, DOI: 10.1126/sciadv.aau9824)

Contact Information:
Robert Steed (English) (Data Analyst and Software Engineer at EMSC)
Tel.: +33 649847334
E-Mail: ,

Rémy Bossu (English, French language) (Secretary General of European Mediterranean Seismic Centre (EMSC))
Tel.: +33 685541809
E-Mail: ,

Wissenschaftlicher Kontakt:
Dr. Joachim Saul
Helmholtz-Zentrum Potsdam – Deutsches GeoForschungsZentrum (GFZ)
Tel.: +49 331 288-1267
E-Mail:

Medienkontakt:
Josef Zens
Dipl.-Geog.
Tel.: +49 (0)331 288 1040
E-Mail: